Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2021 02:52 - КАЗАНОТО ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ СЕНАТОРИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗТРИТО, А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСМИСЛЕНО !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1492 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван Върбанов

Казаното от двамата американски сенатори не може да бъде изтрито.
Или омаловажено.
Нито с устни брътвежи на зам.-министри и кандидат - депутати, нито от никого.
Защото фактите са си факти.
Казана дума - хвърлен камък.

Съвместното изявление на председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес и най-старшия републиканец в комисията Джим Риш бе официализирано, като бе публикувано:
1. На сайта на Комисията по външната политика към Сената на САЩ - тук - https://www.foreign.senate.gov/press/chair/release/joint-statement-from-chairman-menendez-and-ranking-member-risch-on-us-bulgaria-bilateral-relationship

2. На сайта на посолството на САЩ в България - тук - https://bg.usembassy.gov/bg/joint-statement-from-chairman-menendez-and-ranking-member-risch-on-u-s-bulgaria-bilateral-relationship-march-04-2021-bg/

Дали някой ще интерпретира изявлението като ЛИЧНА позиция или не, дали ще се разбере, че казаното е изявление на хора, които са облечени в институционална власт и представителност, това явно е въпрос на субективна гледна точка и нежелание да се прогледне отвъд политическите и конюнктурни лични и предизборни позиции и ракурси.

Но, казаното си остава. Написано е и вече бе прочетено и цитирано по много канали и чрез различни източници отекна къде ли не.

Ето какво казаха двамата сенатори, независимо как техните думи се интерпретират или изопачават, омаловажават или неглижират:

"Съединените щати и България имат стабилни и развиващи се във възходяща посока отношения, които, подобно на съюза в НАТО като цяло, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тези връзки продължават да се развиват, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но продължаващата корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.
България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и в световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава колко големи са предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебната власт трябва да работят за прилагане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание.

В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призовават за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защитава тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще допринесат за допълнително укрепване на нашите отношения.
"



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2558102
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930